Prečiščeno maslo (ghee) – SGHEE

Kaj je ghee

Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično sredstvo. V Indiji ajurvedski zapisi pričajo, da uporaba ghee-ja sega nekaj tisoč let nazaj. Imeli so ga za kraljevsko hrano, ki zdravi in vzpostavlja pravilen energetski tok v telesu. Po nekaterih viri naj bi desetletja stari ghee pozdravil vse bolezni.

Tudi naši predniki so prečiščeno maslo zelo visoko cenili. Uporabljali so ga premišljeno, ker je bila redka dobrina. S prihodom poceni in industrijsko predelanih maščob, se je ghee za nekaj časa umaknil v pozabo. Zdrav način prehranjevanja, ki se vedno bolj popularizira, pa se sedaj vrača nazaj to “zlato maslo”.

Uporaba

V kulinariki uporabljamo »zlato maslo« za peko saj ima zelo visoko temperaturo dimljenja (135°C). Slasten postane pri peki piškotov, izboljša okus jedem, oziroma lahko kvalitetno nadomesti druge maščobe. Še posebej margarino! V najbolj enostavno obliki uporabe ga lahko zaužijemo samega ali namazanega na kruhali ali kaj podobnega. Ne vsebuje slabega holesterola, laktoze in kazeina.

Ghee vsebuje veliko vitaminov A, D, E in K. Ta skupina vitaminov pozitivno vpliva na zdravje oči, sklepov, kože, las, glasu in celotne kostne strukture. Njegov vpliv seže tudi v mikrofloro črevesja, stabilnost limfnega obtoka in presnove. Zaradi njegove dragocenosti ne nastopi problem pretiravanja pri uporabi.

Prečiščeno maslo uporabljamo v kozmetične namene. Z njim mažemo ustnice, če so suhe. Nadomesti masažno olje, lahko ga vtiramo v sklepe in povečamo gibljivost okončin. Nahaja se tudi kot osnova v kremah za kožne težave povezane z vnetjem. Njegov rok trajanja je skoraj neomejen, če hranimo na hladnem mestu.