{"id":285,"date":"2021-03-10T04:57:00","date_gmt":"2021-03-10T02:57:00","guid":{"rendered":"http:\/\/seli.si\/?page_id=285"},"modified":"2024-04-20T10:21:54","modified_gmt":"2024-04-20T08:21:54","slug":"kombucha-lipa","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/seli.si\/kombucha-lipa\/","title":{"rendered":"Kombucha (kombu\u010da) lipa – od 2007"},"content":{"rendered":"\n

Opis pija\u010de kombu\u010da lipa<\/h2>\n\n\n\n

Pija\u010da znana pod imenom kombu\u010da (ang. kombucha) ali kombu\u0161a nastane s fermentacijo \u010daja<\/a> s pomo\u010djo “\u010dajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji \u010daj postane sladko\u2013kisla probioti\u010dna teko\u010dina z naravno prisotnostjo C02<\/sub>. Kombu\u010da (kombucha) – lipa SELI<\/a> ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih u\u010dinkih za telo, zni\u017euje se stopnja sladkorja in njen okus postaja vse bolj svojstven. Da bi se proces staranja upo\u010dasnil, moramo pija\u010do hraniti v hladnem prostoru.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n
\n
KUPI<\/a><\/div>\n<\/div>\n\n\n\n

Zgodovinski viri navajajo, da je kombu\u010da na vzhodu poznana \u017ee tiso\u010dletja. Na zahod se je raz\u0161irila preko Rusije. V zadnjih letih njena popularnost, predvsem v ZDA (Kombucha GT’S<\/a>), izjemno nara\u0161\u010da. V svoji ponudbi jo imajo nekateri veliki proizvajalci pija\u010d. Postaja tudi pija\u010da hotelske in wellness ponudbe.<\/p>\n\n\n\n

Velja za eno od skrivnostnih eliksirjih pija\u010d, ki ji predpisujejo mnoge zdravilne u\u010dinke. Ve\u010dina teh u\u010dinkov ni znanstveno potrjena, vendar zadnje raziskave dokazujejo njen pozitiven vpliv na metabolizem in imunski sistem. Potrjeno u\u010dinkuje na zmanj\u0161evanje telesne te\u017ee in diabeti\u010dne te\u017eave. Glukozne kisline v pija\u010di naj bi razstrupljale telo. Najbolj znani uporabnik pija\u010de je nekdanji ameri\u0161ki predsednik Ronald Reagan<\/a>, ki je s pomo\u010djo te pija\u010de uspel dokon\u010dati svoj drugi predsedni\u0161ki mandat.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n
\n
KUPI<\/a><\/div>\n<\/div>\n\n\n\n



Na\u0161a kombu\u010da – kombucha lipa – SELI ima osnovne sestavini \u0161ipkovi \u010daj in lipov \u010daj. \u010caj pripravljam po recepturi, ki dose\u017ee ve\u010djo prisotnost koristnih sestavin v teko\u010dini. Voda je iz doma\u010dega izvira Apoteka.
\u0160ipkov \u010daj<\/a> velja v ljudski medicini za zdravilni \u010daj. Lipa da pija\u010di ne\u017een sladkast okus. Po klasi\u010dnem postopku fermentacij sledi nekaj tedensko staranje pija\u010de.<\/p>\n\n\n\n

Kombu\u010da – staranje in pakiranje<\/h2>\n\n\n\n

Po kon\u010dani primarni fermentaciji gre pija\u010da v proces staranja ali sekundarna fermentacija. To je zelo pomembni proces, ker \u0161ele po tem procesu pija\u010da dobi tiste lastnosti, ki so zanjo tako opevane, te\u017eko znanstveno potrjene. Ve\u010dina teh lastnosti temelji na ljudskih izku\u0161njah dolgotrajnega u\u017eivanja pija\u010de in spremljanja po\u010dutja.<\/p>\n\n\n\n

Ko se proces staranja zaklju\u010di, je pija\u010da pripravljana na pakiranje. Tako kot pri ostalih izdelkih tudi tukaj upo\u0161tevamo priporo\u010dila, da je steklena embala\u017ea zdravstveno in ekolo\u0161ko bolj\u0161a od plasti\u010dne. Pakiranje se izvaja z vakuumski pretakanjem, da se zmanj\u0161a mno\u017eina usedlin in da ne pride do oksidacije pija\u010de.<\/p>\n\n\n\n

Po pakiranju sledi \u0161e terciarne fermentacija, ki se nikoli ne zaklju\u010di, ozirom prekine jo porabnik, ki popije pija\u010do iz steklenice. Z leti postaja ta pija\u010da vedno bolj steklene barve z okusom pene\u010dega vina.<\/p>\n\n\n\n

Navodila za konzumiranje kombu\u010de (kombucha)<\/h2>\n\n\n\n