Kombuča lipa – SELI fermentiran čaj

Opis pijače kombuča lipa

kombuča, kombuča lipa. kombucha

Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo, znižuje se stopnja sladkorja in njen okus postaja vse bolj svojstven. Da bi se proces staranja upočasnil, moramo pijačo hraniti v hladnem prostoru.

Zgodovinski viri navajajo, da je kombuča na vzhodu poznana že tisočletja. Na zahod se je razširila preko Rusije. V zadnjih letih njena popularnost, predvsem v ZDA (kombuča GT’S), izjemno narašča. V svoji ponudbi jo imajo nekateri veliki proizvajalci pijač. Postaja tudi pijača hotelske in wellness ponudbe.

Velja za eno od skrivnostnih eliksirjih pijač, ki ji predpisujejo mnoge zdravilne učinke. Večina teh učinkov ni znanstveno potrjena, vendar zadnje raziskave dokazujejo njen pozitiven vpliv na metabolizem in imunski sistem. Potrjeno učinkuje na zmanjševanje telesne teže in diabetične težave. Glukozne kisline v pijači naj bi razstrupljale telo. Najbolj znani uporabnik pijače je nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan, ki je s pomočjo te pijače uspel dokončati svoj drugi predsedniški mandat.

kombuča, kombuča lipa. kombuchaNaša kombuča lipa – SELI ima osnovne sestavine zeleni čaj, črni čaj in lipov čaj. Čaj pripravljam po recepturi, ki doseže večjo prisotnost koristnih sestavin v tekočini. Voda je iz domačega izvira Apoteka. Brez pravega čaja ni prave kombuče! Lipa da pijači nežen sladkast okus. Po klasičnem postopku fermentacij sledi nekaj tedensko staranje pijače.

NAVODILA

  • Začnemo z eno steklenico na dan (~2 dl), kombučo lahko po želji razredčimo z vodo ali kakšno drugo tekočino.
  • S časoma lahko povečujemo količino do pol litra na dan.
  • Spremljamo svoje počutje. Predvsem spremljamo naše energetsko počutje, kjer bomo vpliv najhitreje opazili.

Kot za vse naravne produkte velja tudi za kombučo, pozitivne učinke dosežemo samo z dolgotrajni rednim uživanjem.

kombuča, kombuča lipa. kombucha