Kombucha (kombuča) lipa – od 2007

Opis pijače kombuča lipa

Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča (kombucha) – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo, znižuje se stopnja sladkorja in njen okus postaja vse bolj svojstven. Da bi se proces staranja upočasnil, moramo pijačo hraniti v hladnem prostoru.

Zgodovinski viri navajajo, da je kombuča na vzhodu poznana že tisočletja. Na zahod se je razširila preko Rusije. V zadnjih letih njena popularnost, predvsem v ZDA (Kombucha GT’S), izjemno narašča. V svoji ponudbi jo imajo nekateri veliki proizvajalci pijač. Postaja tudi pijača hotelske in wellness ponudbe.

Velja za eno od skrivnostnih eliksirjih pijač, ki ji predpisujejo mnoge zdravilne učinke. Večina teh učinkov ni znanstveno potrjena, vendar zadnje raziskave dokazujejo njen pozitiven vpliv na metabolizem in imunski sistem. Potrjeno učinkuje na zmanjševanje telesne teže in diabetične težave. Glukozne kisline v pijači naj bi razstrupljale telo. Najbolj znani uporabnik pijače je nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan, ki je s pomočjo te pijače uspel dokončati svoj drugi predsedniški mandat.Naša kombuča – kombucha lipa – SELI ima osnovne sestavini šipkovi čaj in lipov čaj. Čaj pripravljam po recepturi, ki doseže večjo prisotnost koristnih sestavin v tekočini. Voda je iz domačega izvira Apoteka. Šipkov čaj velja v ljudski medicini za zdravilni čaj. Lipa da pijači nežen sladkast okus. Po klasičnem postopku fermentacij sledi nekaj tedensko staranje pijače.

Kombuča – staranje in pakiranje

Po končani primarni fermentaciji gre pijača v proces staranja ali sekundarna fermentacija. To je zelo pomembni proces, ker šele po tem procesu pijača dobi tiste lastnosti, ki so zanjo tako opevane, težko znanstveno potrjene. Večina teh lastnosti temelji na ljudskih izkušnjah dolgotrajnega uživanja pijače in spremljanja počutja.

Ko se proces staranja zaključi, je pijača pripravljana na pakiranje. Tako kot pri ostalih izdelkih tudi tukaj upoštevamo priporočila, da je steklena embalaža zdravstveno in ekološko boljša od plastične. Pakiranje se izvaja z vakuumski pretakanjem, da se zmanjša množina usedlin in da ne pride do oksidacije pijače.

Po pakiranju sledi še terciarne fermentacija, ki se nikoli ne zaključi, ozirom prekine jo porabnik, ki popije pijačo iz steklenice. Z leti postaja ta pijača vedno bolj steklene barve z okusom penečega vina.

Navodila za konzumiranje kombuče (kombucha)

  • Začnemo z eno steklenico na dan (~2 dl), kombučo lahko po želji razredčimo z vodo ali kakšno drugo tekočino.
  • S časoma lahko povečujemo količino do pol litra na dan.
  • Spremljamo svoje počutje. Predvsem spremljamo naše energetsko počutje, kjer bomo vpliv najhitreje opazili.

Kot za vse naravne produkte velja tudi za kombučo, pozitivne učinke dosežemo samo z dolgotrajni rednim uživanjem.

Raziskave kombuče (kombucha)

Kombuča - kombucha goba

Za sladkorno boleznijo tipa 2 trpi skoraj pol milijarde ljudi po svetu. Diabetes mellitus (DM) je kronična presnovna bolezen, ki prizadene številne organe v telesu in je povezano s postopnim hujšanjem. Veliko bolnikov s sladkorno boleznijo uporabljala uživanje zeliščnih zdravil za lajšanje simptomov te bolezni. Črni čaj in njegovo fermentirano zdravilo, ki je narejena z gojenjem gobe Kombucha v mešanici toplega čaja in sladkorja pogosto uporabljajo bolniki s sladkorno boleznijo po vsem svetu. Kombucha izboljšuje tudi delovanje jeter in ledvic. Ker je zniževanje krvnega sladkorja tudi lastnost zelenega čaja, je pri tem še učinkovitejša kombuča, narejena prav iz tega.

Sestavine v kombuči (kombucha)

Ocetnokislinske bakterije in divje kvasovke (mikroorganizmi) se hranijo s sladkorjem v čaju, ki ga v fermentacijskem procesu razgradijo v različne spojine. Po tedenski fermentaciji nastane pijača, ki vsebuje: sladkorje, ocetna, glukonska in glukoronska kislina, polifenole, vlaknine, etanol (alkohol), vitamina C in vitaminov B kompleksa, minimalne količine esencialnih elementov (baker, cink, mangan, železo in nikelj in aminokislin…

Viri

.

Similar Posts