Kefir – produkt hribovske kmetije (SKEF)

Kefir – tradicionalna pijača, ki naj bi prišla iz Kavkaza. Področje, ki je že stoletja znano po izredni dolgoživosti njenih avtohtonih prebivalce. Mnogi pravijo kar eliksir življenja. S mikrobi so spreminjal že v davnini mleko v zelo koristno tekočino in mu hkrati podaljševali rok uporabnosti.

Kefir

Kefir – lastnost

Ime pijače v turščini pomeni ‘dobro počutje”, je starodavno z encimi bogato živilo polno prijateljskih mikroorganizmov. Pomagajo uravnovesiti naš ‘notranji eko sistem’ za povrnitev zdravja in obnovitev imunitete. Kefirjev kiselkast in osvežilen okus je podoben okusu tekočega jogurta, vendar vsebuje poleg koristnih ‘probiotičnih’ bakterij, ki jih najdemo tudi v jogurtu, še koristne kvasovke. Ob rednem uživanju ustvarjajo naravno prisotne bakterije in kvasovke nekakšno simbiozo, s čemer obnavljajo našo črevesno floro in povečujejo našo imunsko sposobnost.

Naša kmetija predeluje probiotično pijačo ( SKEF) več kot 20 let. Prve kefirjeve mikrobe smo dobili od prijatelja, ki je potoval po vzhodnih deželah – Gruzija. S skrbnim ravnanjem ohranjamo tu kulturo vsa ta leta in proizvajamo to mlečno pijačo iz mešanice kravjega in kozjega mleka.

Kefirjeva zrnca

Proizvodnja kefirja je po klasičnem postopku, kar pomeni, da fermentacija poteka primarno s prisotnostjo glivic v mleku. Ta način je seveda ekonomsko gledano potraten a prinaša zagotovo visoko kvaliteten izdelek.

Ker so zrna občutljiva na zunanje dejavnike in se njihova mikrobna sestava lahko zelo hitro spremeni, večina velikih mlekarn izdeluje mlečno pijačo s starterskimi kulturami, ki so sestavljene iz nekaj izmed mlečnokislinskih bakterij in kvasovk kefirjevih zrn. Takšna priprava pomeni bolj enoten okus in sestavo, a hkrati tudi manjšo pestrost mikroorganizmov in s tem manj koristi za zdravje.

Kefirjeva zrna so zelo kompleksna in spremenljiva simbiotska mikrobna združba kvasovk, mlečnokislinskih in ostalih bakterij, ujeta v mešanico polisaharidov in beljakovin. Na pogled spominjajo na cvet cvetače. Zrna so različnih velikosti (od 3 do 30 mm),  so mehka, nepravilnih oblik, belo rumenkasto obarvana in imajo čvrsto strukturo.

Similar Posts

  • Natto – fermentirana soja, K2

    Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013 Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi…

  • Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

    Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje…

  • Kombucha (kombuča) lipa – od 2007

    Opis pijače kombuča lipa Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča (kombucha) – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo,…

  • Kombuča sladki pelin

    Opis SELI SW od 2007 Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz zelenega čaja, črnega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in zeleni in črni čaj pa kot podlaga v tem napitku.  Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent: Proizvodnja V…

  • Ghee – prečiščeno maslo – SGHEE

    Kaj je ghee Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično…

  • Grški jogurt – vitam B6 in B12 – SGYOG

    Jogurt (grški jogurt) nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12. Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let. V ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije….