Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje mleko, da je maj alergeno od kravjega mleka.

Jogurt je narejen iz fermentiranega mleka, s pomočjo probiotičnih bakteriji Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus. To so dobrodejne bakterije, ki pomagata ohranjati zdravo prebavo. Probiotiki naj bi pomagali lažje prebavljati mlečni sladkor (laktozo) in običajno lahko jogurt jedo tudi tisti, ki ne prenašajo dobro mleka.

Kozji jogurt

Priprava in potek izdelave za kozji jogurt

Naš jogurt (SELI jogurt – SYOG) je izdelan s fermentacijo mleka, ki je mešanica kravjega in kozjega. Živali se v času odprte sezone pasejo na kmetiji in uživajo rastline, ki so plod naravnega produkta brez pospeševanja rasti z različnimi umetnimi gnojili. Tudi živalim ne dodajamo krmil, ki bi umetno pospeševala mlečnost. Fermentacija poteka z visokokakovostnimi bakterijami, ki so za masovno proizvodnjo absolutno predraga.

Kozji jogurt

Fermentacija potek v steklenih posoda in jo ne pospešujemo, da bi dosegli večjo časovno produktivnost. Z mešanico mleka dosegamo kompaktnost jogurtove strukture in prijetno blagi okus. Seveda se tako struktura kot okus preko pašne sezone spreminjata. Ta sprememba je odvisna od vremena in od paše, ki jo živali v danem trenutku imajo na voljo. Spremembo je moč zaznati tudi, ker je to mleko produkt manjšega števila živali, ki živijo in se pasejo na skupnem prostoru.

Kozji jogurt lahko uživate kot samostojno jed, da bi dosegli različne okuse in potrebe pa ga lahko kombiniramo z različnimi dodatki, kot so sadje, mleta semena, začimbe ali pa ga uporabimo za tekočo osnovo zelenjavnih smutijev.

Koze se pasejo na travnikih s biotsko pestro pašo in dosegom roba gozda za listje grmovnic.

Koze

Similar Posts

  • Kombuča sladki pelin

    Opis SELI SW od 2007 Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz zelenega čaja, črnega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in zeleni in črni čaj pa kot podlaga v tem napitku.  Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent: Proizvodnja V…

  • Kombucha (kombuča) lipa – od 2007

    Opis pijače kombuča lipa Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča (kombucha) – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo,…

  • Koruzna moka iz koruze trdinke – SCOR

    Pot do… koruzna moka Koruza je žito katerega v svetovnem merilu se največ predela. Danes se koruzo pogosto uporablja v visoko obdelanem stanju, kar za človeka ni najbolj ugodno. Najboljša je polnovredna koruzna moka, tako priporoča dr. David Katz, direktor Centra za raziskave univerze Yale. Naša koruzna moka (SELI koruza – SKOR) je iz zrnja vrste trdinka, za…

  • Ghee – prečiščeno maslo – SGHEE

    Kaj je ghee Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično…

  • Grški jogurt – vitam B6 in B12 – SGYOG

    Jogurt (grški jogurt) nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12. Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let. V ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije….

  • Natto – fermentirana soja, K2

    Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013 Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi…