Ghee – prečiščeno maslo – SGHEE

Kaj je ghee

Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično sredstvo. V Indiji ajurvedski zapisi pričajo, da uporaba ghee-ja sega nekaj tisoč let nazaj. Imeli so ga za kraljevsko hrano, ki zdravi in vzpostavlja pravilen energetski tok v telesu. Po nekaterih viri naj bi desetletja stari ghee pozdravil vse bolezni.

Prečiščeno maslo (ghee)

Tudi naši predniki so prečiščeno maslo zelo visoko cenili. Uporabljali so ga premišljeno, ker je bila redka dobrina. S prihodom poceni in industrijsko predelanih maščob, se je ghee za nekaj časa umaknil v pozabo. Zdrav način prehranjevanja, ki se vedno bolj popularizira, pa se sedaj vrača nazaj to “zlato maslo”.

ghee

Uporaba

V kulinariki uporabljamo »zlato maslo« za peko saj ima zelo visoko temperaturo dimljenja (135°C). Slasten postane pri peki piškotov, izboljša okus jedem, oziroma lahko kvalitetno nadomesti druge maščobe. Še posebej margarino! V najbolj enostavno obliki uporabe ga lahko zaužijemo samega ali namazanega na kruhali ali kaj podobnega. Ne vsebuje slabega holesterola, laktoze in kazeina.

Ghee vsebuje veliko vitaminov A, D, E in K. Ta skupina vitaminov pozitivno vpliva na zdravje oči, sklepov, kože, las, glasu in celotne kostne strukture. Njegov vpliv seže tudi v mikrofloro črevesja, stabilnost limfnega obtoka in presnove. Zaradi njegove dragocenosti ne nastopi problem pretiravanja pri uporabi.

ghee

Prečiščeno maslo uporabljamo v kozmetične namene. Z njim mažemo ustnice, če so suhe. Nadomesti masažno olje, lahko ga vtiramo v sklepe in povečamo gibljivost okončin. Nahaja se tudi kot osnova v kremah za kožne težave povezane z vnetjem. Njegov rok trajanja je skoraj neomejen, če hranimo na hladnem mestu.

Naš Seli ghee – SGHEE je pridobljen iz smetane kislega mleka. Fermentacija mleka poteka po naravnih procesih. Kislo mleko se pridobiva v času paše, ko so količine mleka največje.

Similar Posts

  • Koruzna moka iz koruze trdinke – SCOR

    Pot do… koruzna moka Koruza je žito katerega v svetovnem merilu se največ predela. Danes se koruzo pogosto uporablja v visoko obdelanem stanju, kar za človeka ni najbolj ugodno. Najboljša je polnovredna koruzna moka, tako priporoča dr. David Katz, direktor Centra za raziskave univerze Yale. Naša koruzna moka (SELI koruza – SKOR) je iz zrnja vrste trdinka, za…

  • Kombuča sladki pelin

    Opis SELI SW od 2007 Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz zelenega čaja, črnega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in zeleni in črni čaj pa kot podlaga v tem napitku.  Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent: Proizvodnja V…

  • Natto – fermentirana soja, K2

    Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013 Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi…

  • Kefir – produkt hribovske kmetije (SKEF)

    Kefir – tradicionalna pijača, ki naj bi prišla iz Kavkaza. Področje, ki je že stoletja znano po izredni dolgoživosti njenih avtohtonih prebivalce. Mnogi pravijo kar eliksir življenja. S mikrobi so spreminjal že v davnini mleko v zelo koristno tekočino in mu hkrati podaljševali rok uporabnosti. Kefir – lastnost Ime pijače v turščini pomeni ‘dobro počutje”,…

  • Kombucha (kombuča) lipa – od 2007

    Opis pijače kombuča lipa Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča (kombucha) – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo,…

  • Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

    Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje…