Natto – SLO fermentirana soja

Soja je, je v zadnjem stoletju postala zelo pomemben prehramben vir za človeštvo. Pridelava soje se je v svetu enormno povečala in s tem tudi posledično raziskave njenega vpliva na zdravje ljudi. Nekaj desetletij nazaj so sojo povzdignili v najbolj perspektivno hrano za človeštvo. Postala je poceni nadomestek za meso. Produkti soje so prisotni skoraj v večina živil. Sled tega je bila soja dokaj hitro podvržena genetskim spremembam, ki so sojo v zadnjih letih spravila na slab glas. Nekateri strokovnjaki trdijo, da soja ni primerna za prehranjevanje človeka. Vendar tudi najhujši nasprotniki soje priznavajo pozitivne učinke fermentirane soje bolj znane pod imenom natto.

Natto velja za značilno japonsko hrano, ki jo propagira tudi japonska vlada, da bi obdržala visok nivo dobrega zdravstvenega stanja prebivalcev. Japonci so na vrhu lestvice z najdaljšo povprečno življenjsko dobo in z zelo majhnim odstotkom sodobnih zdravstvenih problemov (srce, ožilje, kosti, prebava, rak…).

vir:

Popularnost natta v zahodnem svetu je povzročila raziskava Dr.H. Sumi-ja iz University of Chicago v letu 1980, ko je ugotovil vpliv natta na preprečevanje nastajanja krvni strdkov v ožilju. Najbolj znana lastnost fermentirane soje – natto je vitamin K2 (MenaQ7), ki ga je v tem živilu izjemno veliko. Njegov vpliv na človekovo zdravje je dokazan z raziskavami.

Naša fermentirana soja SLO natto je iz domače ekološko pridelane soje, ki se producira z lastnim semenom že več kot deset let. Mikrobi za fermentacijo so od proizvajalca Mitoku Japanese. Držimo se standardnega postopka fermentacije in z lastnim inovativnim delom poskušamo dosegati visoko kakovost izdelka. Zaradi tega ima SLO natto prijeten in nežen okus. Med fermentacijo so fermentirana zrna v stiku samo s steklom in lesom. SLO natto ponujamo v steklenih kozarcih, ki so vakuumirani. Neto vsebina kozarca je 330 g, kar zadostuje za tedensko količino uživanja, ki jo priporočajo nutricisti.

Uporaba natta:

 1. Hranite ga v hladilniku v najhladnejšem delu (ne v vratih), v originalni embalaži,
 2. kozarci so vakuumirani, pred prvim odpiranjem odstranite selotejpno zaporo na pokrovu kozarca,
 3. vsebino zajemite s ČISTO žlico iz plastike ali lesa – ne sme biti kovinska,
 4. zajeto količino natta intenzivno premešajte z žlico v manjši skodeli, da se sproži sluzna ovojnica zrn,
 5. kozarec takoj zaprite in ga vrnite v hladilnik,
 6. priporočena dnevna količina je 40-50g ali zvrhana jušna žlica,
 7. lahko ga tudi razdelite na porcije in zamrznete, tako podaljšate rok uporabe na več kot leto dni,
 8. natto je kot začimba in ga vmešamo v glavno jed,
 9. ne priporočamo, da ga toplotno obdelujete (kuhanje, pečenje),
 10. s časoma lahko pride do spremembe v živilu, tudi če ga hranimo v hladilniku, ker fermentacija še vedno upočasnjeno teče, zato ga porabite v nekaj tednih,
 11. natto postane neuporaben, ko znatno spremeni okus in vonj, ter se na njem pojavi plesen črne, zelene, rdečkaste ali rumene barve,
 12. če se držite pravil, izdelek dolgo ohranja svoje lastnosti – v hladilniku do en mesec

Kot za vse naravne produkte velja tudi za natto, da lahko pozitivne učinke dosežemo samo z dolgotrajni rednim uživanjem.

Mešanje pred uporabo

Natto paket