Natto – fermentirana soja, K2

Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013

Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi prisotna v riževi slami. Za kvalitetni produkt je potrebna dobro posušena sojo, ki preko fermentacije dobi povsem drugačno nutricijsko vrednost.

Soja je, je v zadnjem stoletju postala zelo pomemben prehramben vir za človeštvo. Pridelava soje se je v svetu enormno povečala in s tem tudi posledično raziskave njenega vpliva na zdravje ljudi. Nekaj desetletij nazaj so sojo povzdignili v najbolj perspektivno hrano za človeštvo. Postala je poceni nadomestek za meso. Produkti soje so prisotni skoraj v večina živil. Sled tega je bila soja dokaj hitro podvržena genetskim spremembam, ki so sojo v zadnjih letih spravila na slab glas. Nekateri strokovnjaki trdijo, da soja ni primerna za prehranjevanje človeka. Vendar tudi najhujši nasprotniki soje priznavajo pozitivne učinke fermentirane soje.

Zanimive raziskave

Mnoge uradno priznane raziskave vpliva rednega uživanja natta dajejo zelo pozitivne rezultate. Dosti raziskav je narejenih na japonske, kjer je tudi največ redne uporabe natta in ugotavljajo, da je vez med to hrano in dejstvo, da imajo Japonci eno najvišjih vrednosti povprečne življenjske dobe prebivalstva v svetovnem merilu. Precej podobnih pozitivnih raziskav je v področju vpliva na kardiovaskularne lastnosti telesa tistih, ki natto konzumirajo in tudi gostoto kostne mase zaradi visoke vrednosti K2 (MenaQ7) vitamina.

Natto velja za značilno japonsko hrano, ki jo propagira tudi japonska vlada, da bi obdržala visok nivo dobrega zdravstvenega stanja prebivalcev. Japonci so na vrhu lestvice z najdaljšo povprečno življenjsko dobo in z zelo majhnim odstotkom sodobnih zdravstvenih problemov (srce, ožilje, kosti, prebava, rak…).

natto

Popularnost natta v zahodnem svetu je povzročila raziskava Dr.H. Sumi-ja iz University of Chicago v letu 1980, ko je ugotovil vpliv natta na preprečevanje nastajanja krvni strdkov v ožilju. Najbolj znana lastnost fermentirane soje –  je vitamin K2 (MenaQ7), ki ga je v tem živilu izjemno veliko. Njegov vpliv na človekovo zdravje je dokazan z raziskavami.

Natto v SLO

Naša fermentirana soja SLO natto je iz domače ekološko pridelane soje, ki se producira z lastnim semenom že več kot deset let. Mikrobi za fermentacijo so od proizvajalca Mitoku Japanese. Držimo se standardnega postopka fermentacije in z lastnim inovativnim delom poskušamo dosegati visoko kakovost izdelka. Zaradi tega ima prijeten in nežen okus. Med fermentacijo so fermentirana zrna v stiku samo s steklom in lesom. SLO natto ponujamo v steklenih kozarcih, ki so vakuumirani. Neto vsebina kozarca je 330 g, kar zadostuje za tedensko količino uživanja, ki jo priporočajo nutricisti.

Proizvodnja sega v leto 2013, ko smo po uspešnem začetku pričeli razmišljati tudi o proizvodnji in ponudbi tega izdelka na slovenskem tržišču. Tako smo postali prvi ponudnik svežega natta v Sloveniji. Da bi zagotovili kakovost smo se odločili za stekleno embalažo, ki ni običajna, vendar se nam zdi bolj primerna od plastične. Izdelek pošiljamo po hitri paketni dostavi tako, da pride do kupca v dobri 24 urah.

natto

Natto – viri in uporaba:

– Super Healthy and Nutritious
– Eat Natto, Live Longer?

 1. Hranite ga v hladilniku v najhladnejšem delu (ne v vratih), v originalni embalaži,
 2. kozarci so vakuumirani, pred prvim odpiranjem odstranite selotejpno zaporo na pokrovu kozarca,
 3. vsebino zajemite s ČISTO žlico iz plastike ali lesa – ne sme biti kovinska,
 4. zajeto količino natta intenzivno premešajte z žlico v manjši skodeli, da se sproži sluzna ovojnica zrn,
 5. kozarec takoj zaprite in ga vrnite v hladilnik,
 6. priporočena dnevna količina je 40-50g ali zvrhana jušna žlica,
 7. lahko ga tudi razdelite na porcije in zamrznete, tako podaljšate rok uporabe na več kot leto dni,
 8. natto je kot začimba in ga vmešamo v glavno jed,
 9. ne priporočamo, da ga toplotno obdelujete (kuhanje, pečenje),
 10. s časoma lahko pride do spremembe v živilu, tudi če ga hranimo v hladilniku, ker fermentacija še vedno upočasnjeno teče, zato ga porabite v nekaj tednih,
 11. natto postane neuporaben, ko znatno spremeni okus in vonj, ter se na njem pojavi plesen črne, zelene, rdečkaste ali rumene barve,
 12. če se držite pravil, izdelek dolgo ohranja svoje lastnosti – v hladilniku do en mesec

Kot za vse naravne produkte velja tudi za natto, da lahko pozitivne učinke dosežemo samo z dolgotrajni rednim uživanjem.

Mešanje pred uporabo in paket

Kozarci so vakuumírani in v zaščitni kartonski embalaži. Pred pošiljanjem, paket ohladimo tako, da čas transporta na vsebino paket ne vpliva.

natto

Similar Posts