Koruzna moka – SCOR

Njen pomen

Koruzna moka

Koruza je žito katerega v svetovnem merilu se največ predela. Danes se koruzo pogosto uporablja v visoko obdelanem stanju, kar za človeka ni najbolj ugodno. Najboljša je polnovredna koruzna moka, tako priporoča dr. David Katz, direktor Centra za raziskave univerze Yale.

Koruza trdinka

Koruzna moka - pakirana

Naša koruzna moka (SELI koruza – SKOR) je iz zrnja vrste trdinka, za katero je značilno, da je ima zelo trdo zrnje in aromatičnega okusa. Gre za avtohtono slovensko koruzo, ki ima zelo malo donosnost, vendar je odporna na različne škodljivce.

Vsa obdelava koruze poteka ročno in ne uporabljamo nobenih pesticidov ali insekticidov za zatiranje škodljivcev. Rast koruze ne pospešujemo z umetnimi gnojili.

Rast koruze na njivi je odvisna od vremena in od vpliva ostalih sosednih rastlin nanjo. Je zelo privlačna hrana za živali, kar pomeni da jo je potrebno zaščititi z ograjo na jesen pa z mrežo proti ptičem. Nekajkrat v sezoni rasti moramo mehansko zatreti plevel, da ji omogočimo zadovoljivo napredovanje pred ostalimi rastlinami. Ročno obdelani njiva zahteva dosti več delovnih ur, vendar se zemljišče med obdelavo dosti manj poškoduje, kot če bi uporabili strojno obdelavo. Vsa ta dejstva vplivajo na ceno končnega produkta, ki se seveda težko primerja s ceno industrijsko obdelane koruzne njive. A to je del tradicije, ki ceni prvobitnost in kakovost pred količino in velikimi prihodki. Le če razumete ves napor pri predelavi takšne hrane (koruzna moka), potem je lahko za vas cena sprejemljiva.

Koruzna moka je pridobljena z mletjem zrna v lastnem mlinu in to sproti za vsako naročilo.