Kefir – produkt hribovske kmetije (SKEF)

Kefir – tradicionalna pijača, ki naj bi prišla iz Kavkaza. Področje, ki je že stoletja znano po izredni dolgoživosti njenih avtohtonih prebivalce. Mnogi pravijo kar eliksir življenja. S mikrobi so spreminjal že v davnini mleko v zelo koristno tekočino in mu hkrati podaljševali rok uporabnosti.

Kefir

Kefir – lastnost

Ime pijače v turščini pomeni ‘dobro počutje”, je starodavno z encimi bogato živilo polno prijateljskih mikroorganizmov. Pomagajo uravnovesiti naš ‘notranji eko sistem’ za povrnitev zdravja in obnovitev imunitete. Kefirjev kiselkast in osvežilen okus je podoben okusu tekočega jogurta, vendar vsebuje poleg koristnih ‘probiotičnih’ bakterij, ki jih najdemo tudi v jogurtu, še koristne kvasovke. Ob rednem uživanju ustvarjajo naravno prisotne bakterije in kvasovke nekakšno simbiozo, s čemer obnavljajo našo črevesno floro in povečujejo našo imunsko sposobnost. VIR

Naša kmetija predeluje probiotično pijačo ( SKEF) več kot 20 let. Prve kefirjeve mikrobe smo dobili od prijatelja, ki je potoval po vzhodnih deželah – Gruzija. S skrbnim ravnanjem ohranjamo tu kulturo vsa ta leta in proizvajamo to mlečno pijačo iz mešanice kravjega in kozjega mleka.

Kefirjeva zrnca

Proizvodnja kefirja je po klasičnem postopku, kar pomeni, da fermentacija poteka primarno s prisotnostjo glivic v mleku. Ta način je seveda ekonomsko gledano potraten a prinaša zagotovo visoko kvaliteten izdelek.

Ker so zrna občutljiva na zunanje dejavnike in se njihova mikrobna sestava lahko zelo hitro spremeni, večina velikih mlekarn izdeluje mlečno pijačo s starterskimi kulturami, ki so sestavljene iz nekaj izmed mlečnokislinskih bakterij in kvasovk kefirjevih zrn. Takšna priprava pomeni bolj enoten okus in sestavo, a hkrati tudi manjšo pestrost mikroorganizmov in s tem manj koristi za zdravje. VIR

Kefirjeva zrna so zelo kompleksna in spremenljiva simbiotska mikrobna združba kvasovk, mlečnokislinskih in ostalih bakterij, ujeta v mešanico polisaharidov in beljakovin. Na pogled spominjajo na cvet cvetače. Zrna so različnih velikosti (od 3 do 30 mm),  so mehka, nepravilnih oblik, belo rumenkasto obarvana in imajo čvrsto strukturo. VIR

Similar Posts