Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje mleko, da je maj alergeno od kravjega mleka.

Jogurt je narejen iz fermentiranega mleka, s pomočjo probiotičnih bakteriji Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus. To so dobrodejne bakterije, ki pomagata ohranjati zdravo prebavo. Probiotiki naj bi pomagali lažje prebavljati mlečni sladkor (laktozo) in običajno lahko jogurt jedo tudi tisti, ki ne prenašajo dobro mleka.

Kozji jogurt

Priprava in potek izdelave za kozji jogurt

Naš jogurt (SELI jogurt – SYOG) je izdelan s fermentacijo mleka, ki je mešanica kravjega in kozjega. Živali se v času odprte sezone pasejo na kmetiji in uživajo rastline, ki so plod naravnega produkta brez pospeševanja rasti z različnimi umetnimi gnojili. Tudi živalim ne dodajamo krmil, ki bi umetno pospeševala mlečnost. Fermentacija poteka z visokokakovostnimi bakterijami, ki so za masovno proizvodnjo absolutno predraga.

Kozji jogurt

Fermentacija potek v steklenih posoda in jo ne pospešujemo, da bi dosegli večjo časovno produktivnost. Z mešanico mleka dosegamo kompaktnost jogurtove strukture in prijetno blagi okus. Seveda se tako struktura kot okus preko pašne sezone spreminjata. Ta sprememba je odvisna od vremena in od paše, ki jo živali v danem trenutku imajo na voljo. Spremembo je moč zaznati tudi, ker je to mleko produkt manjšega števila živali, ki živijo in se pasejo na skupnem prostoru.

Kozji jogurt lahko uživate kot samostojno jed, da bi dosegli različne okuse in potrebe pa ga lahko kombiniramo z različnimi dodatki, kot so sadje, mleta semena, začimbe ali pa ga uporabimo za tekočo osnovo zelenjavnih smutijev.

Koze se pasejo na travnikih s biotsko pestro pašo in dosegom roba gozda za listje grmovnic.

Koze

Similar Posts