Grški jogurt – vitam B6 in B12 – SGYOG

Jogurt (grški jogurt) nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12. Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let. V ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije.

grški

Grški jogurt (greek yogurt) nastane z odcejanjem kompaktnega probiotičnega jogurta. Ločimo beljakovinsko strukturo in tekoči sirotko jogurta. Dobimo zelo zgoščeno snov, ki se da enostavno mazati ali mešati z drugimi živili. Vsebuje dvakrat več beljakovin kot navadni jogurt. Izredno lepo se poda v razne solatne prelive, v razne sladice, v juhe, omake.

Ko prvič poskusimo grški jogurt, nas popolnoma zasvoji, saj se zaradi svoje kremaste strukture ter izrazitega okusa, povsem loči od navadnih jogurtov. Seli Grški jogurt (SGYOG) se razlikuje od podobnih grških jogurtov dosegljivih na trgovinskih policah v tem, da je narejen 100% iz jogurta brez kakršnikoli dodatkov, ki bi vplivali na njegov okus, strukturo ali trajnost izdelka.

Pri ločevanju tekočine (sirotke) od beljakovinski mase uporabljamo posebni postopek, ki sicer zahteva večjo količino jogurta, za to pride do razmerja, da za kilogram grškega jogurta porabimo 4 litre kompaktnega probiotičnega jogurta.

Med najbolj zdrave kombinacije z jogurtom gotovo sodi smoothie s cimetom in medom. Ta kombinacija poudari zdravilne učinke vseh treh sestavin. Vse skupaj dobro premešajte (cimet dodajte zadnji), lahko pa v smoothie dodate tudi mlete orehe, ali lanena semena.

Grški jogurt – pakiranje

Naš SGYOG je lahko iz kravjega, kozjega ali mešanega mleka. To je odvisno od letnega časa, oz. laktacije posamezne živali na kmetiji. Pakiran je v steklene kozarce, ki so vakuumirani. Kozarce z grškim jogurtom moramo hraniti v hladilniku.

S časoma se lahko v kozarcu pojavi tekočina, je posledica nadaljnjega odtekanja sirotke, ta pojav ne vpliva na kakovost živila. tekočino odlijemo in jo lahko zaužijemo.

Similar Posts