Kombuča sladki pelin

Opis SELI SW od 2007

Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz šipkovega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in šipek pa kot podlaga v tem napitku : 

Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent:

  • kultura kombuče – tradicija fermentacije z isto kulturo kombuče,
  • čaj sladki pelin – pridelan na kmetiji in
  • izvirska voda (sveta voda) zajeta na datume visokega potenciala na našem izviru Apoteka.

Proizvodnja

V proizvodnji kombuče sladki pelin (SELI SW) uporabljamo dve čajni mešanici v določenem razmerju. Osnovni čaj je iz šipka, pred samo fermentacijo se doda še čaj sladkega pelina, ki je pridobljen po postopku opisanem v nadaljevanju.

Čaj sladkega pelina je pred fermentacijo narejen s hladnim in toplim postopkom. Ostali proces in sestavine so enake kot pri proizvodnji klasične kombuče lipa SELI . Fermentacija poteka približno teden dni, značilno zanjo je, da čajna goba (kombuča) v tej mešanici čaja (zeleni čaj, črni ali pravi čaj in čaj sladkega pelina) zelo dobro uspeva. – Pijača ima prijeten osvežilen okus, ki spominja na mističen vzhod sladkega pelina.

Proizvodnja pijače na Kmetiji Jovan Selišnik je od leta 2006, kontinuirana brez prekinitve. Tako imamo povem lastno kulturo gobe za fermentiranje, ki je bila pridobljena od znanca pomorščak, ki jo je s sabo prinesel iz enega od svojih potovanj.

Sladki pelin smo vključili kot poskus za spremembo okusa lete 2015 in se je izkazal kot zelo dober substitut za beli čaj. Poleg značilnega okusa ima goba kombuče ob fermentaciji snežno belo barvo, zato to pijačo povezujemo z zimo.

Kombuča – sladki pelin

Sladki pelin cenijo vzhodne civilizacije za zdravilne in dišavne namene. Danes je ta rastlina z mnogimi zdravilnimi lastnostmi, ki so tudi znanstveno dokazana, cenjena v zahodni civilizaciji. Sladki pelin za našo kombuča SELI SW raste pri nas na kmetiji in ga popolnoma ročno obdelujemo. Pazimo, da ga pospravimo v času najmočnejšega cvetenja in nato posušimo v zračnem prostoru pod streho.

Sušenje sladkega pelina poteka na zelo zračnem in vetrovnem okolju, da preprečimo pojav plesnobe med vejami te graciozne rastline, ki v višino zraste tudi do dva metra ali več. Šele, ko je povsem suh ga pričnemo uporabljati za dvostopenjsko pripravo čaja. Ena faza je hladno namakanje posušenih delov, druga pa vroče namakanje pri temperaturi med 60 in 80 stopinj Celzija.

Kombuča – staranje in pakiranje

Po končani primarni fermentaciji gre pijača v proces staranja ali sekundarna fermentacija. To je zelo pomembni proces, ker šele po tem procesu pijača dobi tiste lastnosti, ki so zanjo tako opevane, težko znanstveno potrjene. Večina teh lastnosti temelji na ljudskih izkušnjah dolgotrajnega uživanja pijače in spremljanja počutja.

Ko se proces staranja zaključi, je pijača pripravljana na pakiranje. Tako kot pri ostalih izdelkih tudi tukaj upoštevamo priporočila, da je steklena embalaža zdravstveno in ekološko boljša od plastične. Pakiranje se izvaja z vakuumski pretakanjem, da se zmanjša množina usedlin in da ne pride do oksidacije pijače.

Po pakiranju sledi še terciarne fermentacija, ki se nikoli ne zaključi, ozirom prekine jo porabnik, ki popije pijačo iz steklenice. Z leti postaja ta pijača vedno bolj steklene barve z okusom penečega vina.

Kombuča – sladki pelin – viri:

Kombuča – navodila uporabe

  • Začnemo z eno steklenico na dan (~2 dl), kombučo lahko po želji razredčimo z vodo ali kakšno drugo tekočino.
  • S časoma lahko povečujemo količino do pol litra na dan. 
  • povečevanje količine mora biti postopno in redno s tem privajamo telo na novo hranilo,
  • Spremljamo svoje počutje. Predvsem spremljamo naše energetsko počutje, kjer bomo vpliv najhitreje opazili.

Kot za vse naravne produkte velja tudi za kombuča sladki pelin – SELI SW, učinke dosežemo samo z dolgotrajni rednim uživanjem in s spremljanjem svojega počutja.

Similar Posts