Ghee – prečiščeno maslo – SGHEE

Kaj je ghee

Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično sredstvo. V Indiji ajurvedski zapisi pričajo, da uporaba ghee-ja sega nekaj tisoč let nazaj. Imeli so ga za kraljevsko hrano, ki zdravi in vzpostavlja pravilen energetski tok v telesu. Po nekaterih viri naj bi desetletja stari ghee pozdravil vse bolezni.

Prečiščeno maslo (ghee)

Tudi naši predniki so prečiščeno maslo zelo visoko cenili. Uporabljali so ga premišljeno, ker je bila redka dobrina. S prihodom poceni in industrijsko predelanih maščob, se je ghee za nekaj časa umaknil v pozabo. Zdrav način prehranjevanja, ki se vedno bolj popularizira, pa se sedaj vrača nazaj to “zlato maslo”.

ghee

Uporaba

V kulinariki uporabljamo »zlato maslo« za peko saj ima zelo visoko temperaturo dimljenja (135°C). Slasten postane pri peki piškotov, izboljša okus jedem, oziroma lahko kvalitetno nadomesti druge maščobe. Še posebej margarino! V najbolj enostavno obliki uporabe ga lahko zaužijemo samega ali namazanega na kruhali ali kaj podobnega. Ne vsebuje slabega holesterola, laktoze in kazeina.

Ghee vsebuje veliko vitaminov A, D, E in K. Ta skupina vitaminov pozitivno vpliva na zdravje oči, sklepov, kože, las, glasu in celotne kostne strukture. Njegov vpliv seže tudi v mikrofloro črevesja, stabilnost limfnega obtoka in presnove. Zaradi njegove dragocenosti ne nastopi problem pretiravanja pri uporabi.

ghee

Prečiščeno maslo uporabljamo v kozmetične namene. Z njim mažemo ustnice, če so suhe. Nadomesti masažno olje, lahko ga vtiramo v sklepe in povečamo gibljivost okončin. Nahaja se tudi kot osnova v kremah za kožne težave povezane z vnetjem. Njegov rok trajanja je skoraj neomejen, če hranimo na hladnem mestu.

Naš Seli ghee – SGHEE je pridobljen iz smetane kislega mleka. Fermentacija mleka poteka po naravnih procesih. Kislo mleko se pridobiva v času paše, ko so količine mleka največje.

Similar Posts