Grški jogurt – vitam B6 in B12 – SGYOG

Jogurt (grški jogurt) nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12. Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let. V ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije.

grški

Grški jogurt (greek yogurt) nastane z odcejanjem kompaktnega probiotičnega jogurta. Ločimo beljakovinsko strukturo in tekoči sirotko jogurta. Dobimo zelo zgoščeno snov, ki se da enostavno mazati ali mešati z drugimi živili. Vsebuje dvakrat več beljakovin kot navadni jogurt. Izredno lepo se poda v razne solatne prelive, v razne sladice, v juhe, omake.

Ko prvič poskusimo grški jogurt, nas popolnoma zasvoji, saj se zaradi svoje kremaste strukture ter izrazitega okusa, povsem loči od navadnih jogurtov. Seli Grški jogurt (SGYOG) se razlikuje od podobnih grških jogurtov dosegljivih na trgovinskih policah v tem, da je narejen 100% iz jogurta brez kakršnikoli dodatkov, ki bi vplivali na njegov okus, strukturo ali trajnost izdelka.

Pri ločevanju tekočine (sirotke) od beljakovinski mase uporabljamo posebni postopek, ki sicer zahteva večjo količino jogurta, za to pride do razmerja, da za kilogram grškega jogurta porabimo 4 litre kompaktnega probiotičnega jogurta.

Med najbolj zdrave kombinacije z jogurtom gotovo sodi smoothie s cimetom in medom. Ta kombinacija poudari zdravilne učinke vseh treh sestavin. Vse skupaj dobro premešajte (cimet dodajte zadnji), lahko pa v smoothie dodate tudi mlete orehe, ali lanena semena.

Grški jogurt – pakiranje

Naš SGYOG je lahko iz kravjega, kozjega ali mešanega mleka. To je odvisno od letnega časa, oz. laktacije posamezne živali na kmetiji. Pakiran je v steklene kozarce, ki so vakuumirani. Kozarce z grškim jogurtom moramo hraniti v hladilniku.

S časoma se lahko v kozarcu pojavi tekočina, je posledica nadaljnjega odtekanja sirotke, ta pojav ne vpliva na kakovost živila. tekočino odlijemo in jo lahko zaužijemo.

Similar Posts

  • Natto – fermentirana soja, K2

    Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013 Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi…

  • Kombucha (kombuča) lipa – od 2007

    Opis pijače kombuča lipa Pijača znana pod imenom kombuča (ang. kombucha) ali kombuša nastane s fermentacijo čaja s pomočjo “čajne gobe” – simbioza kultur. Po fermentaciji čaj postane sladko–kisla probiotična tekočina z naravno prisotnostjo C02. Kombuča (kombucha) – lipa SELI ni pasterizirana, zato se s staranjem spreminjajo njene lastnosti: pridobiva na blagodejnih učinkih za telo,…

  • Kefir – produkt hribovske kmetije (SKEF)

    Kefir – tradicionalna pijača, ki naj bi prišla iz Kavkaza. Področje, ki je že stoletja znano po izredni dolgoživosti njenih avtohtonih prebivalce. Mnogi pravijo kar eliksir življenja. S mikrobi so spreminjal že v davnini mleko v zelo koristno tekočino in mu hkrati podaljševali rok uporabnosti. Kefir – lastnost Ime pijače v turščini pomeni ‘dobro počutje”,…

  • Kombuča sladki pelin

    Opis SELI SW od 2007 Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz zelenega čaja, črnega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in zeleni in črni čaj pa kot podlaga v tem napitku.  Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent: Proizvodnja V…

  • Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

    Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje…

  • Koruzna moka iz koruze trdinke – SCOR

    Pot do… koruzna moka Koruza je žito katerega v svetovnem merilu se največ predela. Danes se koruzo pogosto uporablja v visoko obdelanem stanju, kar za človeka ni najbolj ugodno. Najboljša je polnovredna koruzna moka, tako priporoča dr. David Katz, direktor Centra za raziskave univerze Yale. Naša koruzna moka (SELI koruza – SKOR) je iz zrnja vrste trdinka, za…