Koruzna moka iz koruze trdinke – SCOR

Koruzna moka

Pot do… koruzna moka

Koruza je žito katerega v svetovnem merilu se največ predela. Danes se koruzo pogosto uporablja v visoko obdelanem stanju, kar za človeka ni najbolj ugodno. Najboljša je polnovredna koruzna moka, tako priporoča dr. David Katz, direktor Centra za raziskave univerze Yale.

Naša koruzna moka (SELI koruza – SKOR) je iz zrnja vrste trdinka, za katero je značilno, da je ima zelo trdo zrnje in aromatičnega okusa. Gre za avtohtono slovensko koruzo, ki ima zelo malo donosnost, vendar je odporna na različne škodljivce.

Vsa obdelava koruze poteka ročno in ne uporabljamo nobenih pesticidov ali insekticidov za zatiranje škodljivcev. Rast koruze ne pospešujemo z umetnimi gnojili.

Rast koruze na njivi je odvisna od vremena in od vpliva ostalih sosednih rastlin nanjo. Je zelo privlačna hrana za živali, kar pomeni da jo je potrebno zaščititi z ograjo na jesen pa z mrežo proti ptičem. Nekajkrat v sezoni rasti moramo mehansko zatreti plevel, da ji omogočimo zadovoljivo napredovanje pred ostalimi rastlinami. Ročno obdelani njiva zahteva dosti več delovnih ur, vendar se zemljišče med obdelavo dosti manj poškoduje, kot če bi uporabili strojno obdelavo.

Vsa ta dejstva vplivajo na ceno končnega produkta, ki se seveda težko primerja s ceno industrijsko obdelane koruzne njive. A to je del tradicije, ki ceni prvobitnost in kakovost pred količino in velikimi prihodki. Le če razumete ves napor pri predelavi takšne hrane (koruzna moka), potem je lahko za vas cena sprejemljiva.

Koruzna moka je pridobljena z mletjem zrna v lastnem mlinu in to za vsako naročilo sproti. Zaradi trdote koruznih zrn pride pri daljšem mletju do segrevanja mlinskih kamnov in to je glavni vzrok, da se meljejo le manjše količine.

Del koruze se porabi tudi za pridelavo whisky-ja.

Semena za setev se izbirajo od prejšnje letine in tako počnemo na kmetiji že od leta 2005. S tem ohranjamo avtohtonost pridelka in zagotavljamo, da naša koruza trdinka ni gensko spremenjena.

Similar Posts

  • Natto – fermentirana soja, K2

    Opis izdelka – fermentirana soja, od 2013 Natto in soja sta “povezana” pojma, preko fermentacijskega procesa. Fermentacija poteka pod posebnimi pogoji in s kulturo Bacillus subbilis. Proces poteka pri razmeroma visokih temperaturah. Pred fermentacijo je potrebno zagotoviti visoko stopnjo sterilnosti fermentiranega okolja. Prvotno je bil postopek razvit z uporabo teh bakterij, ki so v naravi…

  • Grški jogurt – vitam B6 in B12 – SGYOG

    Jogurt (grški jogurt) nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12. Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let. V ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije….

  • Ghee – prečiščeno maslo – SGHEE

    Kaj je ghee Prečiščeno maslo, žonto ali ghee dobimo s topljenjem masla na nežnem ognju. Prečiščeno maslo dobimo le iz domačega masla, ker je trgovinsko maslo soljeno. V preteklosti je veljalo za najdragocenejši vir živalske maščobe, ki se je uporabljal za krepitev življenjske moči in lajšanje kroničnih težav. Uporabljamo ga kot kulinarično specialiteto ali kozmetično…

  • Kozji jogurt – probiotičen (SYOG)

    Jogurt (kozji jogurt) je hranilo, ki ga ljudje v posameznih območji sveta uporabljajo že tisočletja. Z fermentacijo mleka s posebno kulturo so predniki dosegli nekaj izboljšav pri uporabi živalskega mleka. Podaljšali so časovno uporabnost mleka, zmanjšali vsebnost laktoze v izdelku in povečali njegovo hranilnost napram mleku. Značilno za kozji jogurt je podobno kot za kozje…

  • Kombuča sladki pelin

    Opis SELI SW od 2007 Kombuča (kombucha, kombuša) – sladki pelin (sweet wormwood), z oznako SW SELI, je fermentirani iz zelenega čaja, črnega čaja in čaja sladkega pelina. Pijača združuje dve sestavine od katerih je sladki pelin v največjem deležu in zeleni in črni čaj pa kot podlaga v tem napitku.  Pijača je skupek treh ednistvenih kompunent: Proizvodnja V…

  • Kefir – produkt hribovske kmetije (SKEF)

    Kefir – tradicionalna pijača, ki naj bi prišla iz Kavkaza. Področje, ki je že stoletja znano po izredni dolgoživosti njenih avtohtonih prebivalce. Mnogi pravijo kar eliksir življenja. S mikrobi so spreminjal že v davnini mleko v zelo koristno tekočino in mu hkrati podaljševali rok uporabnosti. Kefir – lastnost Ime pijače v turščini pomeni ‘dobro počutje”,…